Tramwerkplaats Educatie
Gezondheid

Wat is spiritualiteit nu echt?

Spiritualiteit roept bij veel mensen andere betekenissen op. Algemeen kan je zeggen dat het te maken heeft met zaken die betrekking hebben op de geest. De nadruk van spiritualiteit ligt op de innerlijke ervaring van de persoon. Vroeger stond spiritualiteit gelijk met religie. Na WO II werden deze begrippen van elkaar gescheiden. Er ontstond een nieuwe beweging waarin psychologie en mystiek met elkaar werden gemengd. In de New age beweging werd spiritualiteit zelfs afgezet tegen de gevestigde religie zoals het christendom en de islam. 

Manier om in het leven te staan

Spiritualiteit heeft meer betrekking op een pluralistische beleving met meer openheid voor nieuwe ideeën en invloeden. Het is het levensbeschouwelijk functioneren op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. Doordat het een woord is met een groot aanbod aan betekenissen die echter voor onduidelijkheid zorgen, kunnen sommige personen het een zweverig gedoe vinden dat alleen geschikt is voor mensen met ‘geitenwollen sokken’ en purperen jurken. Dat is het dus niet. Spiritualiteit kan duiden op een manier om in het leven te staan of op een bepaalde religieuze praktijk. Voorbeelden van moderne spirituele strekkingen zijn wicca, sjamanisme, taoïsme, boeddhisme. Een spiritueel persoon leeft vanuit zijn bewustzijn. Velen zien spiritualiteit als de weg naar zichzelf en het vinden van antwoorden op vragen in zichzelf. 

Spirituele ontwikkeling

Hierdoor heeft een spirituele ontwikkeling veel weg van een persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling heeft betrekking op het ontwikkelen van je karaktereigenschappen. Spirituele ontwikkeling gaat over het ontwikkelen van je bewustzijn. Hierdoor word je je ook bewust van je karaktereigenschappen. Je gaat op zoek naar antwoorden op vragen zoals ‘waarom ben ik wie ik ben’, maar ook zoals ‘wat is de zin van het leven’. Je kijkt kritisch naar jezelf en je omgeving. 

Spiritualiteit is voor ieder persoon anders en iedereen beleeft spiritualiteit op zijn of haar eigen manier. Er is geen één correcte, algemene spiritualiteit. Wil jij spiritueel ontwaken?

https://www.zoma-opleidingen.nl/