Tramwerkplaats Educatie
Image default
Gezondheid

6 tips om je mentale gezondheid te verbeteren

Nick de Waard is expert op het gebied van mentale gezondheid. Op zijn coachingswebsite kun je meer informatie vinden over zijn coachingsdiensten.

Zelfzorg. Dit speelt een rol bij het in stand houden van uw geestelijke gezondheid. Zelfzorg betekent tijd vrijmaken om dingen te doen die het leven leuk maken. Voor sommigen is dat misschien jezelf trakteren op een wekelijkse filmavond. Anderen brengen graag tijd door met lezen, praten met vrienden, onderdompelen in een bubbelbad of een lange (of korte) wandeling maken. Een paar kleine daden van vriendelijkheid per week kunnen een groot verschil maken in hoe we ons voelen.

Krijg genoeg slaap. Rust is cruciaal voor een goede gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Houd je aan een schema, sta elke dag op hetzelfde tijdstip op en ga naar bed. Creëer een wind-down routine. Trek je meest comfortabele nachtkleding aan, poets en flos je tanden en ga lekker lang slapen. Nix blauwlichtgevende apparaten voor het slapengaan en vermijd te veel cafeïne.

Leer omgaan met stress. Stress hoort bij het leven. Het ontwikkelen van copingvaardigheden kan veranderen hoeveel stress u beïnvloedt en hoe veerkrachtig u bent. Diep ademhalen is een geweldige manier om stress ter plaatse te minimaliseren. Het bewust ontspannen van je spieren kan een stressvol moment verdrijven. Dat geldt ook voor het luisteren naar een favoriet nummer of het kijken naar een grappige video. Op de lange termijn zijn de tools die ons mentaal en fysiek gezond houden dezelfde tools die ons helpen om te gaan met stress: goede slaap en voeding, beweging, zelfzorg, verbinding met anderen en de andere tips die in dit artikel worden genoemd .

Fleur je routine op. Mensen houden van een goede routine, en meestal genieten we van de gevoelens van zekerheid en veiligheid die ze bieden. MAAR … een kleine verandering van tempo kan je dag opfleuren. Rij op een nieuwe manier naar je werk of kies een andere joggingroute. Herschik de afbeeldingen op uw muren of uw woonkamermeubilair. Maak een nieuw recept. Poets je tanden met de andere hand. Je snapt het idee!

Behandel jezelf met vriendelijkheid. Pas op voor zelfkritiek en negatieve zelfpraat. Je innerlijke criticus doet je geen plezier. Misschien ben je je niet eens bewust van je innerlijke criticus – begin naar je innerlijke monoloog te luisteren en als je de criticus hoort, zeg hem dan dat je hem niet wilt horen. Nadat je hebt geoefend om de criticus het zwijgen op te leggen, werk je eraan om de criticus te vervangen door een innerlijke bondgenoot die de goede dingen over jou opmerkt.

Zeg nee wanneer dat nodig is. Concentreer je op je doel en prioriteiten, en als je het gevoel krijgt dat je te veel op je neemt, zeg dan ‘nee’ of ‘nu niet’ tegen nieuwe taken. Houd aan het eind van de dag rekening met alles wat je hebt bereikt en probeer het verhaal niet te veranderen in wat je niet hebt bereikt.

https://nickdewaard.nl/