Tramwerkplaats Educatie
Image default
Hobby en vrije tijd

De verschillende soorten verlichtingen

Het wordt consumenten tegenwoordig steeds lastiger gemaakt om de juiste verlichting te komen. Zo zijn er eindeloos veel mogelijkheden bij het kiezen van de kleur van een lamp. Alhoewel de meeste voorkomende kleur toch wel wit blijft, zijn speciale kleuren zoals blauw,rood en geel. Daarbovenop, kan er nog worden gekozen of de kleur van de lamp aan de koelere of juist warme kant liggen. Dit alles heeft op zijn beurt weer te maken met het aantal Kelvin die een licht bevat Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder het licht zal zijn. Alsof dit al niet genoeg stress oplevert,zijn lampen nu in meer vormen dan ook tevoren, te verkrijgen. Naast de standaardlampen die we gewend zijn, maken lampen zoals kogel en spiraallampen ook hun opmars. Zie je door de bomen het licht, niet meer dan verder om weer over het soort verlichting te weten te komen.

Decoratieverlichting

Om te beginnen hebben we decoratieverlichting. Kenmerkend voor dit soort lichten is het zachte licht dat de decoratieve licht afgeeft. Dit soort lichten zijn dan ook niet bedoeld om de kamer te verlichten als het donker is, maar meer als decoratie voor in een kamer. Kerstlampjes of feestlichten kunnen als decoratieve verlichting worden omschreven. Ook zijn dit soort lichten niet functioneel, maar voegen ze wel een bepaalde sfeer toe. Wat ons leidt tot de tweede categorie.

Sfeerverlichting

De tweede categorie is sfeerverlichting. Dit soort verlichting straalt net als decoratieverlichting  zacht licht uit. De meeste sfeerverlichtingen geven een warme kleur af om een knusse sfeer te creëren. Maar wees bij deze verlichting wel op je hoede dat je niet elke kamer verlicht met deze verlichting. Ook deze verlichting is niet genoeg om de hele kamer mee te verlichten. Bovendien, moet je goed nadenken over in welke kamers je sfeerverlichting wilt toe passen. In de slaapkamer kan een knusse sfeer fijn zijn, maar in een de kelder is dit soort verlichting niet echt nodig.

Basisverlichting

Tot slot hebben we basisverlichting. Basisverlichting is direct waardoor het een kamer volledig verlicht. In vrijwel alle kamers in een huis is dit algemene licht terug te vinden. De plekken waar dit soort verlichting zich meestal bevindt, is in het midden van de kamer. Verder, is basisverlichting meestal terug te zien in de vorm van plafondverlichting of hanglampen. Informeer ook bij een lichtexpert als Schréder.

 

https://nl.schreder.com/nl