Tramwerkplaats Educatie
Image default
Beauty en verzorging

Vaatjes op je benen? Dit kun je er tegen doen

Heb jij last van vaatjes op je benen? Het is een veelvoorkomend cosmetisch probleem. Vaatjes op de benen worden ook wel spataderen genoemd en kun je herkennen aan rode, blauwe of paarse bloedvaatjes die duidelijk zichtbaar zijn. Ze komen meestal voor op de benen en in het gezicht. Hoewel het vaak een cosmetisch probleem is, kun je er ook ongemak van ervaren. Spataderen ontstaan wanneer de kleppen van je aderen niet meer goed werken, waardoor het bloed ophoopt in de oppervlakkige aderen. Er zijn een aantal manieren om dit te behandelen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Zo behandel je spataderen

Wanneer je last hebt van spataderen, kun je het beste bij huidkliniek Dreamskin terecht. Hier kun je een speciale lasertherapiebehandeling ondergaan. Hierbij worden laserstralen op de vaatjes gericht, waardoor ze vernietigd worden door de warmte. Het grote voordeel van deze manier van behandelen is dat het de omliggende huid niet beschadigd. Een andere optie is sclerotherapie, waarbij er een speciale oplossing in de aderen wordt geïnjecteerd. Hierdoor zullen de aderen sluiten en daardoor verdwijnen. 

Zo voorkom je spataderen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor spataderen. Je kunt het risico op aderen op de benen verminderen door met regelmaat compressiekousen te dragen. Dit verbetert de bloedstroom in je benen, waardoor je nieuwe spataderen kunt voorkomen. Daarbij is het ook aan te raden om regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Dit stimuleert de bloedsomloop in je benen, waardoor er minder druk op je aderen staat. Als laatste is het ook verstandig om te letten op hoeveel je zit en staat. Zitten is namelijk slecht voor de bloedsomloop en verhoogt dus de kans op spataderen. Probeer daarom zoveel mogelijk te staan.

Verander je dieet voor minder spataderen

Je dieet kan ook effect hebben op spataderen. Dit komt namelijk doordat je gewicht een rol speelt. Door een gezond gewicht te bewaren, kun je de kans op spataderen enorm verminderen. Zorg daarbij voor een gebalanceerd dieet waar vooral veel vezels en antioxidanten, zodat je bloedvaten gezond blijven. Ook kan het verstandig zijn om geen strakke kleding rond je middel en benen te dragen, omdat dit de bloedsomloop belemmerd. Door hier op te letten, kun je spataderen voorkomen.