Tramwerkplaats Educatie
Image default
Gezondheid

Natuurlijke slaapmiddelen voor het slapen gaan

Melatonine

Melatonine kan helpen om de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen te verminderen. Melatonine, een hormoon dat in het menselijk lichaam voorkomt, wordt van nature op verschillende momenten van de dag geproduceerd, met name wanneer de zon ondergaat. Door een natuurlijk slaapmiddel op basis van melatonine in te nemen, helpt u uw lichaam om een eventueel tekort te compenseren. U kunt natuurlijke slaapmiddelen op basis van melatonine (van plantaardige of synthetische oorsprong) online vinden.

 

Valeriaan

Bepaalde planten zoals valeriaan voor het slapen gaan hebben in de loop van de geschiedenis gebruikt voor hun kalmerende of slaapverwekkende effecten en worden zelfs vandaag de dag nog erkend voor hun effectiviteit:

Kamille: Bekend om zijn kalmerende werking, kan kamille de nerveuze opwinding die het in slaap vallen bemoeilijken, kalmeren. Het heeft deze kalmerende effecten te danken aan de aanwezigheid van apigenine, een ontstekingsremmende stof.

Valeriaanwortel: Ideaal voor degenen die zich angstig of geagiteerd voelen, de wortel van de valeriaanplant wordt gewaardeerd om zijn kalmerende werking.

Magnesium

Slecht slapen door magnesiumtekort? Voor de aanmaak van melatonine hebben we magnesium nodig als brandstof. Magnesium wordt ook wel het ontspanningsmineraal genoemd. In het delicate samenspel tussen magnesium en calcium zorgt de laatste dat we bijvoorbeeld spiercellen kunnen aanspannen en magnesium dat we kunnen ontspannen. Zowel in absolute zin als ook in relatie tot het calciumniveau moeten we zorgen dat we voldoende magnesium binnen krijgen. Ook als het gaat om de ontspannen randvoorwaarden te kweken om goed te slapen. Wil je meer weten over de verhouding calcium-magnesium, kijk dan deze video’s over calcium en magnesium.

 

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningstechnieken kunnen zeer effectief zijn bij stressmanagement en het behandelen van angst. Bovendien kunt u, net als bij de etherische oliën, ontspanningstechnieken combineren met natuurlijke slaapmiddelen voor een maximaal effect. 

Wilt u meer weten over ontspanningstechnieken voor de slaap? Wel, hier gaat u naar onze Dreem 2 hoofdband die gebruik maakt van verschillende soorten audiotechnieken voor ontspanning.
Onze Dreem-technieken voor ontspanning putten uit de sofrologie en ademhalingstechnieken om uw stress/angst te verminderen.

 

Goede slaaphygiëne

Een goede slaaphygiëne is cruciaal voor een betere kwaliteit van de slaap. Toch zorgen veel mensen helemaal niet voor hun slaaphygiëne, zonder het te beseffen. Het is belangrijk om natuurlijke slaapmiddelen te combineren met een goede slaaphygiëne.

Slaapmedicatie: Stop niet zomaar!

Het gebruik van slaapmedicatie kan op voorschrift van een arts voor korte periodes effectief zijn, maar deze oplossing is geen langetermijnoplossing voor uw slaapproblemen.
Zoals eerder vermeld, zijn de risico’s van slaappillen op de lange termijn aanzienlijk. Slaperigheid, afhankelijkheid, cardiale risico’s. Bovendien geven slaappillen u geen goede kwaliteit van slaap, ze verminderen zelfs de hoeveelheid diepe slaap.

Om gezond te blijven, kunt u ook werken aan de ontwikkeling van een natuurlijke slaaproutine, met begeleiding op lange termijn. Dreem helpt bijvoorbeeld de slaap op een natuurlijke manier te herstructureren.

https://slaapwijsheid.nl/slaapmiddelen/