Tramwerkplaats Educatie
Image default
Auto's en Motoren

Een heftruckcertificaat halen

Als je hebt gesolliciteerd op een functie als heftruckchauffeur of je wilt binnenkort voor je eigen bedrijf een heftruck huren of aanschaffen, dan is het volgens de Nederlandse wetten verplicht om over een heftruckcertificaat te beschikken. Een heftruckcertificaat is niets anders dan een rijbewijs voor een heftruck. Dit is in Nederland verplicht gesteld omdat er in het verleden veel ongelukken met heftrucks zijn gebeurd. Op dit moment gebeuren er jaarlijks nog tientallen tot honderden ongelukken met een heftruck

 

Wat kost het halen van een heftruckcertificaat?

Wanneer je je gaat aanmelden voor een heftruckcertificaat, dan wil je natuurlijk ook weten wat dat ongeveer gaat kosten. Het is handig om er rekening mee te houden dat je hiervoor enkele honderden euro’s kwijt zult zijn. Voor veel mensen is dat natuurlijk erg veel geld, maar gelukkig worden de kosten van een heftruckcertificaat bijna altijd vergoed door je werkgever. Mocht je een eigen bedrijf hebben, dan spreekt het voor zich dat je zelf moet opdraaien voor de kosten voor het halen van een heftruckcertificaat. 

Een heftruck huren 

Mocht je je heftruckcertificaat gehaald hebben en binnenkort een heftruck nodig hebben, dan kun je er het beste voor kiezen om een heftruck te huren. Een heftruck kost in veel gevallen enkele tienduizenden euro’s en daarbij komen ook nog andere kosten. Zo hebben de meeste heftrucks benzine of diesel nodig en moeten alle heftrucks ook regelmatig onderhouden worden. Het is dus vrij logisch dat het huren van een heftruck goedkoper is dan het kopen van een heftruck als je zelden een heftruck nodig hebt. Je kunt vrijwel overal in Nederland terecht voor het huren van een heftruck. Zo kun je bijvoorbeeld een heftruck huren in Turnhout, maar ook kun je in Rotterdam of Groningen terecht voor het huren van een heftruck.

Hoelang is een heftruckcertificaat geldig?

Als je een heftruckcertificaat gehaald hebt, dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je heftruckcertificaat vijf jaar geldig is. Het is de bedoeling om het certificaat daarna te verlengen. Je bent dan ook verplicht om een herhalingscursus te volgen, maar deze kosten worden in veel gevallen vergoed door je werkgever. Het is erg belangrijk om niet op een heftruck te rijden als je certificaat verlopen is, want je bent dan niet verzekerd!