Tramwerkplaats Educatie
Alarmsysteem

Hoe betrouwbaar zijn sloten?

Wanneer je een slot koopt is het belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet naar hoe betrouwbaar het slot is. Je kunt namelijk wel gewoon het goedkoopste slot aanschaffen maar dan heb je er nog weinig aan omdat het slot geen echte veiligheid biedt.  

Er zijn veel van dit soort sloten te vinden. Het lijkt erop dat deze sloten meer bedoeld zijn voor decoratie doeleinden dan dat deze werkelijk enige veiligheid bieden. De meeste sloten zijn namelijk redelijk simpel te openen met een lockpick set.  

 

We moeten kunnen bouwen op de werking van sloten

Maar als je erover nadenkt hoeveel wij vertrouwen in het slot dan is het wel degelijk belangrijk om hier tijd en energie in te steken om er zeker van te zijn dat je een goed slot hebt.  

Overigens is niet alleen het slot essentieel voor hun goede beveiliging. Bij beveiliging zijn alle onderdelen essentieel. Het spreekwoord: een ketting is slechts zo sterk als de zwakste schakel, komt hierbij goed tot zijn recht.  

Wanneer je namelijk een ontzettend goed slot heb maar je deur is van karton gemaakt dan heeft het nog weinig zin. Een goede manier om er achter te komen wat jouw zwakste schakel is in de ketting van jou beveiliging. Het is geworden in te leven in iemand die jouw huis wilt binnendringen.  

 

 

Een ander perspectief

Door deze mentaliteit aan te nemen zul je al snel heel anders naar je beveiliging kijken. Dit komt ook vaak voor bij mensen die zichzelf ongeluk buitensluiten. Hierdoor zijn ze namelijk gedwongen om hun beveiliging van dichtbij te bekijken.  

Vaak komen ze er dan achter dat bijvoorbeeld en doucheraampje redelijk makkelijk te bereiken is mits je een goede ladder hebt. Veel mensen laten deze openstaan omdat wanneer je aan het douchen bent anders de warme lucht niet kan ontsnappen. Maar weinig mensen sluiten deze ook weer wanneer ze klaar zijn douchen.  

Dit is dus een goed voorbeeld van een zwakke schakel in de ketting. Er hoeft maar één punt te zijn wat iets minder veilig is en het hele systeem is zo goed als waardeloos.

 

 

Op zoek naar kwetsbaarheden

Sommige mensen krijgen er een enorme kick van om deze kwetsbaarheden te vinden. Ze zien het als een uitdaging om een zwakte te vinden. Niet omdat ze daar echt gebruik van willen maken maar puur om het te kunnen.  

De meeste slotsystemen zijn namelijk al duizenden jaren oud. Hier hebben dus al veel mensen over nagedacht en energie in gestoken. Als jij dat dan dus kan verslaan dan geeft dat een enorme kick. Het is een soort van eer dat jij het slot te slim af kan zijn. Deze sport noemt men lockpicking en wordt ook in Nederland veel beoefend.  

Als je hier meer over wilt weten dan zijn er diverse websites waar je hier meer over kunt leren.  

Maar het belangrijkste wat ik wil meegeven in dit artikel. Is dat veiligheid wel degelijk de moeite waard is om energie in te investeren. Dit omdat we er dagelijks gebruik van maken en er veel aan toevertrouwen.

https://www.youtube.com/watch?v=mO3mMYwKkKs