Voorkom deze fouten wanneer je laminaat gaat leggen

Tramwerkplaats-educatie

Laminaatvloeren leggen brengt doorgaans de meeste mensen niet in de problemen. Het is geen raketwiskunde. Zo laat kliklaminaat zich moeiteloos in elkaar schuiven. Vaak wordt een dergelijk klusje echter onderschat of overhaast. En dat is niet handig. Het gevolg: een vloer met foutjes. Onderschat je klusje dus niet en voorkom de volgende fouten.

Meteen leggen na aanschaf

Wanneer je het laminaat net in huis hebt gehaald, ben je er mogelijk het liefst zo snel mogelijk van af. Maar meteen beginnen aan het leggen is een veelgeziene fout. Doe dit niet. Laat de vloer immer een tijdlang acclimatiseren. Dit is zowel van toepassing voor laminaat als voor parketvloeren.

Meestal is hiervoor een tijd voorgeschreven.

Als je dit overslaat en direct aan de slag gaat, heeft de vloer geen gewenning tegen temperatuurschommelingen en vochtigheid. Mogelijke gevolgen: bolvormingen en omhoogkomende planken.

Haasten

Laminaat wordt vaak gezien als handig en gebruiksvriendelijk. Dat klopt ook, onder de belangrijke voorwaarde dat je heel handig bent. Ben je dat niet, dan kost het leggen simpelweg tijd.

Je zal er wellicht ook het nodige geduld voor op moeten brengen. Laat nooit het eindresultaat lijden onder een gehaaste planning en slordige afwerking. Reken gerust op een aantal dagen in je planning.

Krimpen en uitzetten

Het is eenmaal zo dat een houten parketvloer veel meer werkt en uitzet dan laminaat. Toch krimpt en zet de vloer uit bij verschillende omstandigheden. Dat geldt voor temperatuurschommelingen en vochtigheid in de lucht.

De truc is dan ook om laminaat een paar centimeter van muren af te leggen. Doe je dat niet, dan loop je kans op bolvormingen, omhoogkomende en zelfs springende planken.

https://www.parket-winkel.be