Types angststoornissen

Tramwerkplaats-educatie

Er zijn verschillende geclassificeerde angststoornissen. Elk van deze heeft verschillende soorten symptomen die, in bepaalde gevallen, door specifieke situaties getriggerd kan worden.

Paniekstoornis (PD): Dit zijn minstens twee paniekaanvallen in combinatie met de constante angst voor verdere aanvallen. Mensen met paniekstoornis kunnen een job verliezen, weigeren om te gaan werken of hun huis te verlaten, of alles vermijden omdat ze geloven dat dit een paniekaanval zal veroorzaken.

Algemene angststoornis (GAD): Dit is zich constant zorgen maken over verschillende evenementen of activiteiten in het leven van deze persoon.

Fobieën: Dit zijn onterechte en irrationele angsten voor een object of situatie, bijvoorbeeld een angst voor spinnen of gesloten plaatsen (claustrofobie). De meeste mensen met fobieën weten dat hun angst irrationeel is.

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD): Deze stoornis wordt gekenmerkt door ongewilde herhaalde gedachten (obsessies) en gedrag (compulsies).

Complicaties
De respons die tot stress en angst leidt is ontworpen om ons te helpen in moeilijke situaties die tijdelijk voorkomen.

Adrenaline is het hormoon dat de vecht-of-vlucht-reactie stimuleert. Een plotse opstoot van dit hormoon bereidt het lichaam voor om te vluchten van gevaar of om het gevaar fysiek te confronteren.

In normale omstandigheden, gaat het adrenalineniveau snel weer naar normaal eens de angst verwijderd is. Als de angst voort blijft duren en het adrenalineniveau hoog blijft, kunnen er verdere problemen ontstaan.

Aanhoudende stress en angst kunnen tot andere problemen leiden zoals:

– Depressie
– Een angststoornis
– Blijvende stress is gelinkt aan problemen met het immuun-, spijsverterings-, slaap en voorplantingssysteem.

Fysieke gezondheidsproblemen die naar boven kunnen komen zijn onder andere:

– Vele verkoudheden en infecties
– Hartziekten
– Hoge bloeddruk
– Diabetes
Het is belangrijk om actie te ondernemen of hulp te zoeken om stress en angst te verminderen als het overweldigend of aanhoudend wordt.

Behandeling
Behandelingsmogelijkheden voor angst en gerelateerde problemen zijn:

– Cognitieve gedragstherapie (CBT)
– Geneesmiddel, zoals sommige soorten antidepressiva
– Steungroepen voor mensen met specifieke stoornissen
– Iedereen die zich overweldigt voelt door stress of angst moet een professionele om advies vragen. Door vroeg hulp te vragen, kunnen andere problemen vermeden worden.

Als je aan het overwegen bent om professionele hulp te zoeken, is het belangrijk om een getrainde en gekwalificeerde persoon te zoeken. Bezoek onze website om onze verschillende behandelingen te zien en hoe we jou kunnen helpen in het verbeteren van je welzijn – https://www.depsycholoog.nl/haarlem

https://www.depsycholoog.nl/haarlem