Tramwerkplaats Educatie
Image default
Geschenken

Meer bewegen voor een gelukkiger leven

Bewegen is gezond voor je. Die uitspraak heb je waarschijnlijk al vaker gehoord. Wetenschappers, politici en mensen in je omgeving zijn het er over het algemeen over eens dat we tegenwoordig te weinig bewegen en dat veel bewegen juist goed voor je is. Minder bekend zijn de mentale voordelen die je uit bewegen kunt halen. Om die reden gaan we daar in dit artikel wat dieper op in.

Sporten bij een club

Volgens cijfers van het NOC*NSF zijn er ruim 4,2 miljoen Nederlanders aangesloten bij een sportclub. Een enorm aantal! Sporten is voor veel mensen veel meer dan een mogelijkheid om sportprijzen te verzamelen. Je bent onder de mensen, maakt nieuwe vrienden en kan in een informele, ongedwongen sfeer naar een gezamenlijk doel toe werken.

En ook als je juist wél de gouden beker wilt winnen en de beste wilt zijn, heeft sporten enorme mentale voordelen. Willen winnen vergt doorzettingsvermogen, discipline en natuurlijk een topconditie. Allemaal eigenschappen waar je ook in de rest van je leven profijt van hebt!

Individueel sporten

Niet iedereen zit te wachten op het ‘clubgevoel’. Ze vinden het belangrijker om zichzelf te verbeteren of hun conditie op peil te houden. Of je houdt simpelweg niet van de verplichtingen die een sportvereniging met zich meebrengt. Trainingen en wedstrijden op vaste tijden, meehelpen bij de organisatie van wedstrijden en andere sociale verplichtingen. Dan is individueel sporten veel meer iets voor jou. Hardlopen is met name populair omdat je het vrijwel altijd en overal kunt doen. En ook als je aan wedstrijden mee wilt doen is er als individuele loper aan keuze geen gebrek. Bij een wedstrijd zoals de Singelloop in Breda, de Dam-tot-dam-loop of de Zevenheuvelenloop in Nijmegen kun je bij de organisatie een medaille kopen waar je finishtijd op aan wordt gebracht.

Niet sporten, wel bewegen?

In de titel van dit artikel wordt het woord ‘bewegen’ gebruikt. En dat is met goede reden. Bewegen en sporten zijn niet per definitie dezelfde dingen. Hoewel sporten een uitstekende manier van bewegen is, is het niet voor iedereen weggelegd. En ook dat is prima! Een flinke wandeling, een leuke fietstocht of een actief groepsuitje zijn ook uitstekende manieren om in beweging te blijven. Je bloedsomloop wordt gestimuleerd, wat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderd. En je reageert stress op een constructieve manier af. Alleen maar winst dus!

  1. Bestel een medaille met een eigen afbeelding en opschrift voor de winnaar!