Tramwerkplaats Educatie
Image default
Bedrijven

Wat zijn Torx schroeven?

Er zijn verschillende soorten schroeven beschikbaar op de markt, en dan nog een aantal schroeven en dergelijken van verschillend materiaal. Om je eigen huis goed te onderhouden is het altijd handig om hier de basis van te weten. Hoewel ducttape alles aan elkaar vast kan maken is het niet alles als het op afwerking aankomt. Ook zijn schroeven simpelweg het stevigste wat je kunt gebruiken om bijvoorbeeld planken aan elkaar vast te maken of iets op te hangen aan een muur (in combinatie met een plug) Daarom is het belangrijk dat je weet wat de verschillen zijn tussen sommige schroeven.

Spijkers en schroeven

Spijkers gebruik je vooral om dingen snel met elkaar te verbinden. Ook als tijdelijke connectie kan het een uitstekende hulp zijn om een paar spijkers ergens in te slaan. Schroeven hebben echter veel meer draagkracht door de vorm van de schroef. Door de verschillende inkepingen aan de zijkant van een schroef krijgt een schroef meerdere draagvlakken. Ook voorkom je met schroeven dat je verbinding los kan raken, dit wordt voorkomen door de inkepingen die als het waren haken in het hout

Torx schroeven

Torx schroeven zijn eigenlijk een soort upgrade van een gewone schroef. Doordat een torx schroef niet vier inkepingen heeft maar zes, zit er veel meer grip tussen de schroef en je gereedschap. Er is door deze grip minder kans dat je gereedschap uit de inkepingen schiet, maar er is ook een kans dat er teveel kracht wordt overgedragen en dat de schroef af gaat breken. Je kunt torx schroeven vrijwel overal krijgen, zoals bij de bouwmarkt bij jou in de buurt.

Pluggen

Als je een schroef in een houten muur schroeft dan blijft de schroef makkelijk zitten. Ga je echter een schroef in een cementmuur proberen te draaien of bijvoorbeeld in een spaanplaat, dan heb je een plug nodig. Gebruik je geen plug, dan kan de schroef niet goed houden en zul je de muur zelfs gaan beschadigen (omdat er een stuk cement afbrokkelt bijvoorbeeld). Om een plug te plaatsen gebruik je een boor om een gat te maken waar de plug net in past, dan stop je deze erin, en zet je vervolgens de schroef in de plug. Voor bijvoorbeeld spaanplaten en spouwmuren heb je een holle wand plug nodig, verder heb je aan een normale plug vaak genoeg.

http://schroevengroothandel.nl/houtschroeven/torx-schroeven