Van 10 maart tot 9 maart van dit jaar vond de bouw en tentoonstelling van verschillende tiny house containerwoningen onder de naam “Tiny house van het LAB Utrecht” op het terrein van het de gemeente Utrecht. Initiatiefnemer van het experimentele project was de architect Van Mo Mentel.. Ondertussen ontwikkelt Mo Mentel concepten voor zeer kleine appartementen die het ook mogelijk maken dat mensen met een laag inkomen in de binnensteden kunnen wonen – als antwoord op de gentrificatie van hele stadswijken in enkele grote Nederlandse steden.
1000-EURO Containerwoning – Ontwerp: Tinyhouse UniversityHet “1000-EURO Containerwoning” Tiny-House werd ontworpen door het Berlijnse collectief “Tinyhouse University” (Tinyhouse University (TinyU) onder leiding van Van Bo Le Mentzel. Het juweel met de hoge ramen in het oude gebouw werd gebouwd door het schrijnwerkersteam van Bock. Het containerwoning van 1000 euro – in dit geval gebouwd op een aanhanger – dient als onderzoeksobject voor de mate waarin de woonruimte voor de bewoners kan worden gereduceerd zonder dat dit ten koste gaat van de levenskwaliteit. De woonoppervlakte is van de containerwoning is 2,00 m x 3,20 m. De leefruimte is 2,00 m x 3,20 m. Door een plafondhoogte van 3,60 m, wat ook kenmerkend is voor veel oude stedelijke gebouwen, kon zowel het slaapgedeelte als de werkplek naar een hoger niveau worden verplaatst. Op de benedenverdieping is de woonkamer met kitchenette en natte ruimte. Volgens Mo Mentel kan de huurprijs voor zo’n appartement vanwege de geringe omvang ervan worden vastgesteld op 100 euro per maand. De 1000 Euro containerwoning moet daarom ook gezien worden als een bijdrage aan de discussie over betaalbare woningen. De visie van Le-Mentzel is die van een co-being house, een meergeneratiewoning bestaande uit meerdere van dergelijke woningen.
Ontwerp: Utrecht Basic Income Lab (basisinkomen van Utrecht)Het “Projektcafé Grundeinkommen” (PCG), dat in een gelijkaardig jasje is ontworpen, was direct naast het “1000-EURO Containerwoning” gelegen. Zoals de naam al doet vermoeden, is hier onderzoek gedaan naar het onvoorwaardelijke basisinkomen door middel van een sociaal-economisch experiment met de titel “Cirkels”: het simuleren van een basisinkomen, de deelnemers ontvingen een vooraf gedefinieerde maandelijkse som van Cirkels. Parallel daaraan werden op de campus “vertrouwenscirkels” getest, vergelijkbaar met een ruilring. |