Tramwerkplaats Educatie
Image default
Verbouwen

Let goed op de vochtigheid bij tapijt en vloerlijm

Vocht wordt bij bijna elke installatie een punt van zorg, van renovaties tot nieuwbouw. Alle tapijttegellijmen hebben RH (relatieve vochtigheid) en PH-limieten, en als je de lijm in omstandigheden gebruikt die deze limieten overschrijden, loop je het risico dat de lijm wordt afgebroken. De RV en PH van een plaat gaan hand in hand: als jouw plaat een hoge RV heeft, moet de lijm worden beoordeeld op een hogere RV en PH om aan deze omstandigheden te voldoen. Een goede vuistregel voor een lijm met een hoog vochtgehalte is een RV van 95 en een PH van 12. 

Er wordt veel tijd en moeite gestoken in het selecteren van het juiste tapijt, maar de type lijm die wordt gebruikt, wordt vaak over het hoofd gezien bij het besluitvormingsproces.
Niet alle vloerlijmen zijn echter hetzelfde: ze kunnen verschillende vochttoleranties hebben of anders reageren op andere producten die in het installatieproces worden gebruikt. Dus, hoe kies je de beste lijm die past bij jouw tapijt?

Het zal je misschien verbazen dat de meeste lijmen worden geleverd met een korte garantie van 1 tot 2 jaar. Lijmfabrikanten bieden een beperkte garantie aan vloerfabrikanten, die meestal direct aan de klant wordt doorgegeven. Hierdoor ontstaat een interessante onderbreking: jouw vloerproduct kan worden geleverd met 15 jaar of levenslange garantie, terwijl de lijm die het product op zijn plaats houdt slechts 1 tot 2 jaar gegarandeerd is. Sommige vloerfabrikanten gaan nu verder dan de standaardgarantie en matchen hun productgaranties met een verlengde lijmgarantie.

Verschillende fabrikanten zullen tijdens de installatie verschillende eisen stellen aan de voorbereiding van de vloer. Als je dit niet doet, kan jouw garantie komen te vervallen en kan dit de doeltreffendheid van jouw lijm beïnvloeden. Sommige fabrikanten eisen dat je bijvoorbeeld elk spoor van lijmresten verwijdert voordat je begint met het leggen van de nieuwe vloerbedekking. In de praktijk betekent dit ofwel de lijmresten wegschuren of de vloer verzegelen – beide kosten liggen aanzienlijk hoger vanwege de extra arbeid en materialen die nodig zijn.

https://www.meiboom.eu/tapijtlijm/