Tramwerkplaats Educatie
Image default
Particuliere dienstverlening

Gaat u een passiefhuis bouwen voor uzelf of een ander?

Een passiefhuis bouwen is de droom van veel mensen die een eigen woning gaan bouwen, maar ook corporaties en projectontwikkelaars zijn hier steeds meer mee bezig. En dat is niet zo gek. Een passiefhuis bouwen doet u namelijk met oog op de toekomst. Energie besparen wordt steeds belangrijker. Energie moet op een andere manier worden opgewekt dan we gewend waren, alternatieven voor het verwarmen van woningen worden overal in Nederland onderzocht. Passief bouwen zal in de toekomst steeds vaker gaan gebeuren. Projecten die nu starten moeten als het even kan klaar zijn voor de toekomst. Daarom laten bouwers zich graag deskundig adviseren over maatregelen die genomen kunnen worden om dit doel te realiseren.

Een reeks aan maatregelen voor een energiezuinig huis

Een passiefhuis bouwen betekent dat u bij de bouw al rekening houdt met de toekomst. Zonnepanelen op het dak is de meest voor de hand liggende maatregel, maar er is meer mogelijk. Goede isolatie bijvoorbeeld, zowel van de vloer als de muren en het dak. Een warmtepomp die de overbekende cv-ketel vervangt, energiezuinige deuren en kozijnen, het zijn allemaal maatregelen die u kunt nemen om een huis te bouwen dat klaar is voor de toekomst. De zonnepanelen voorzien in alle of een groot deel van de benodigde elektriciteit, de warmtepomp zorgt ervoor dat uw huis het hele jaar door aangenaam warm is. Er wordt zelfs al gewerkt aan systemen die in de winter verwarmen en in de zomer koelen, zodat het klimaat in huis het hele jaar door aangenaam is. Het huis van de toekomst bouwen vraagt dus wel de nodige aandacht.

Bij wie kan ik advies krijgen als ik een huis wil gaan bouwen?

U hoeft niet zelf het wiel uit te vinden als het om passief bouwen gaat. Gaat u een passiefhuis bouwen, dan kunt u voor advies terecht bij een groot aantal deskundigen. U vindt ze bij het Passiefhuiscentrum. U kunt zich laten voorlichten over energiezuinige bouwmaterialen, dubbel glas, zonnepanelen en allerlei vormen van isolatie en nog veel meer. Zo gaat u goed voorbereid aan de slag en komt u hopelijk niet achteraf voor de onaangename verrassing te staan dat u iets essentieels bent vergeten of niet op de beste manier heeft aangepakt. U gaat een woning of woningproject realiseren waar u of de toekomstige bewoners vele jaren met veel plezier zullen wonen. En energiezuinig, want daar ging het tenslotte om.