Tramwerkplaats Educatie
Image default
Mobiliteit

De voordelen van werken en leren tegelijk

Tegelijk werken en leren kan om veel redenen bijzonder nuttig zijn. Het meest voor de hand liggende voordeel van werken tijdens je leerperiode is het extra geld dat jij hiermee kunt verdienen. Want een klein beetje extra geld op zak of op je bankrekening hebben, helpt uiteraard om jouw leven nog net even wat plezieriger te maken.

Werken is daarnaast een geweldige manier om allerlei mensen met verschillende achtergronden en vaardigheden te ontmoeten. Je hebt zo altijd wel de mogelijkheid om iemand te ontmoeten die jou iets nieuws kan leren. Het biedt jou bovendien netwerkmogelijkheden. Iets wat belangrijk kan zijn als je werk wilt vinden die bij jouw situatie aansluit.

Ervaring en nuttige werkvaardigheden opdoen

Tegelijkertijd werken en studeren biedt vooral een mooie kans om ervaring en nuttige werkvaardigheden op te doen. Met name als het een baan is die met jouw studie verband houdt en de sector waarin je wilt werken. Of wanneer je via een sociaal ondernemen project in de arbeidsmarkt stapt. Dan kun je immers in praktijk brengen wat je tijdens jouw studie leert of al hebt geleerd.

Dankzij deze werkervaring doe je ook nuttige algemene vaardigheden op. Waaronder het leren omgaan met geld, leiderschap en teamwerk. Deze vaardigheden kunnen universeel op veel verschillende aspecten van het leven toegepast worden.

Specialistische kennis en tijdmanagement

Je kunt al deze verantwoordelijkheden en plichten die jij in je baan hebt ook aan je CV toevoegen. Plus hierover op een manier communiceren die toekomstige werkgevers indrukwekkend zullen vinden. Bovendien is er binnen elke functie een mogelijkheid om nog veel meer specialistische kennis op te doen. Hetzelfde geldt voor het slim omgaan met tijdmanagement. Want zelf je tijd en geld beheren is iets waar jij de rest van jouw leven mee bezig zult zijn.

Je sociale leven plus leer- en werkschema beheren

Je krijgt op deze wijze diverse nieuwe verantwoordelijkheden die bij je sociale leven en leer- en werkschema passen. Door meer tijd aan dit werkschema te besteden, leer je ook hoe jij jouw vrije tijd beter aan andere activiteiten zoals sport of hobby’s kunt besteden. Het balanceren van werk en vrije tijd is zonder meer belangrijk om te leren.

Werken terwijl je leert stelt je niet alleen aan diverse nieuwe verantwoordelijkheden bloot, maar ook aan nieuwe gezichten en onbekende werkpraktijken. Hierdoor kun jij je soms een beetje overweldigd voelen.

Maak je dan echter geen zorgen. Want er zijn volop manieren om hier prettig mee om te gaan. Simpele dingen zoals meditatie, ontspannende wandelingen, naar muziek luisteren, een film kijken of boek lezen kunnen allemaal helpen om jouw geest aangenaam na een drukke dag te kalmeren.

Blijf gemotiveerd en voel je trots

Als laatste is het belangrijk om jezelf af en toe te belonen. Doe dit bijvoorbeeld als jij de persoonlijke doelen hebt bereikt die je voor jezelf had opgesteld. Dit zal jou helpen gemotiveerd te blijven en je iets bieden om naar uit te kijken. 

 

Tegelijkertijd werken en leren is enkel perfect haalbaar als jij jouw leven, met de juiste begeleiding, dienovereenkomstig plant. Om daarna van de levensbalans te genieten die dit met zich meebrengt. Werk helpt je dan zelfs een fijn gevoel van trots en zelfvoldoening te krijgen.