Tramwerkplaats Educatie
Image default
Dienstverlening

Personeel aantrekken in de ICT

Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer spreken van een specifieke sector als het om de IT gaat. Van scholen tot winkels en van ziekenhuizen tot fabrieken; overal zijn tech, data en computers van groot belang. Omdat de expertise tegenwoordig in vrijwel elke sector nodig is, verklaart dit direct het grote personeelstekort. Daarbij zijn we sinds de coronacrisis en het bijkomstige thuiswerken zeer afhankelijk geworden van een goede IT-structuur en wordt er dus naar nog meer ICT personeel gezocht. In dit artikel denken we mee over hoe jij als werkgever ICT personeel aantrekt met het grote tekort op de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Focus op digitalisering in onderwijs

De eerste oplossing is in onze ogen eigenlijk heel vanzelfsprekend. Digitaal onderwijs moet een standaard onderdeel van het lespakket worden. Dit al vanaf de basisschool. Op deze manier creëer je namelijk bewustwording van wat de sector inhoudt, maar geef je jonge kinderen ook al de kans om te ontdekken of ze hier talent voor hebben. Gelukkig heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat dit met grote versnelling toegepast moest worden, maar ook nu de crisis afneemt is het van belang dat hier een grote focus op blijft liggen. Wil je als bedrijf al vroeg een slag slaan? Probeer dan in contact te komen met studenten vanaf het middelbare onderwijs die goed zijn in werken met techniek. Is er een match? Bied dan een opleiding aan. 

Freelancers inzetten

Het is binnen veel verschillende branches al een trend; het inzetten van freelancers. Dit zijn flexibele krachten die je op afroep kunt inschakelen via online platforms en speciale uitzendbureaus voor freelancers. De freelancers bieden een goed alternatief voor de traditionele werknemer, vooral nu steeds meer jongeren vaarwel zeggen tegen vaste uren en werken voor een baas.

Deze nieuwe vorm van flexibele arbeid brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is het makkelijk om op specifieke momenten van noodzaak in te spelen. 

Hoger loon toezeggen

Geld is voor werknemers nog altijd een van de grootste motieven bij het zoeken naar een baan. Om in de IT goed personeel aan te trekken, is een hoog loon daarom ook een echte must. Zorg met een representatief loon dat je de concurrentie net een stapje voor bent en probeer nieuwe werknemers binnen te halen. Dit is natuurlijk niet altijd makkelijk te realiseren, maar als je het personeel al een beetje tegemoet kunt komen maakt dit een groot verschil. Ook is het goed om af te spreken dat je meer loonsverhoging krijgt dan het percentage in het cao. Dit zijn zaken waarmee je werknemers ook voor langere tijd aan je kunt binden.

Organiseer een open dag

Op heel veel locaties wordt er momenteel ICT personeel gezocht met spoed. Daarom wil je op korte termijn mensen enthousiasmeren voor jouw bedrijf. Het klinkt misschien een beetje schools, maar een open dag organiseren is misschien precies wat jouw organisatie nodig heeft. Geef een korte rondleiding of organiseer bijvoorbeeld speeddates als een soort voorselectie. Het is daarbij heel belangrijk dat je laat zien wat jullie er aan doen om de ICT baan zo leuk mogelijk te maken. Het wordt namelijk vaak geassocieerd met dagen saaie kantoren. Hebben jullie leuke activiteiten die jullie organiseren? Laat het zien! Raken bezoekers geïnteresseerd? Dan kun je ze ter plekke uitnodigen voor een officiële sollicitatie. 

Succes met het vinden van het juiste ICT personeel!

 

https://www.tramwerkplaats-educatie.nl/personeel-aantrekken-in-ict

Gerelateerde artikelen

Met een avondje speeddaten vergroot jij jouw kansen in de liefde

Alles voor uw tuin bij de Hovenier in Roosendaal

Kuiper en Zonen BV een familiebedrijf