Tramwerkplaats Educatie
Image default
Bedrijven

Wat is de betekenis van CNC?

Veel mensen vragen zich af wat betekend CNC. CNC staat voor Computer Numerical en dit een benaming voor machines die met een computer gestuurd worden om materialen en halffabricaten te bewerken. Het wordt vooral gebruikt bij metaalproductiebedrijven, maar dat is echt niet het enige. Het wordt ook gebruikt bij glasverwerking, kunststofverwerking en houtbewerking. Er zijn ook veel verschillende technieken in CNC wereld.

Een groot voordeel van CNC machines is dat ze zo geprogrammeerd kunnen worden dat ze de bewerking kunnen blijven herhalen. En dit zorgt ervoor dat CNC machines grotere series kunnen produceren van een product. En dit maakt ze de perfecte machines voor grote productiebedrijven.

 

Verschillende CNC technieken

Als je je afvraagt wat betekend CNC is het ook belangrijk dat je weet dat er verschillende technieken zijn in de CNC wereld. Er zijn er een heleboel maar hieronder beschrijven we de meest bekende.

Als eerste hebben we de CNC-draaien techniek. Dit is een techniek waarbij het product zelf ronddraait. En doordat het product ronddraait maakt deze een snijbeweging. De beweging wordt uitgevoerd door een beitel. En het draaien wordt uitgevoerd op een draaibank.

Dan heb je CNC-zetten. Dit is een techniek dat een computer de hoofdspil aanstuurt. Hierdoor kun je de producten nauwkeurig bewerken in een korte tijd. De CNC-machine wordt dan aangestuurd door een speciaal CNC programma.

Dan heb je CNC-lasersnijden. Hier wordt met behulp van een onzichtbare laserstraal stukken uit een materiaal gesneden. Nu heb je een antwoord op wat betekend CNC en weet je ook wel technieken er zijn.

 

Populairste CNC toepassing

De meest gebruikte CNC toepassing is dan toch CNC frezen. Dit is een verspanende bewerking waarbij een soort horizontale boor materiaal verwijderd. Op deze manier kan je heel nauwkeurig maar toch snel 2D, 2,5D en 3D vormen kunt uitfrezen. Door op de manier te werken bespaar je veel kosten en bespoedigt je productieproces.

Je kunt de machines zo programmeren dat ze de bewerking foutloos kunnen toepassen, en hierdoor is elk exemplaar een succes. Het maakt niet uit hoe zwaar het frezen soms is want er is voor ieder soort wel een goede manier om het proces uit te voeren.

http://cncnederland.nl/cnc/