Tramwerkplaats Educatie
Image default
Beauty en verzorging

5 methodes om littekens te verminderen

Een veilige en effectieve behandeling voor acnelittekens verminderen begint met een consultatie. Tijdens de consultatie onderzoekt een dermatoloog uw huid en let hij goed op uw littekens. Een dermatoloog zal u ook enkele essentiële vragen stellen.

 

Vragen die u zich moet stellen

Om het beste uit uw consult te halen, vinden veel mensen het nuttig om de volgende vragen te beantwoorden voordat ze met een dermatoloog gaan praten.

 

Waarom wil ik mijn acnelittekens behandelen?

De behandeling is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen vinden de littekens niet zo erg. Anderen vinden dat de littekens hun dagelijks leven beïnvloeden.

Dermatologen raden vaak een behandeling aan wanneer iemand “ja” antwoordt op een of meer van de volgende vragen:

Wens ik vaak dat ik van mijn acnelittekens af kan komen?

Heb ik het gevoel dat mijn littekens mijn kansen tot nu toe beperken, een baan krijgen, mijn carrière vooruit helpen of goed presteren op school?

Ben ik nu minder sociaal dan voordat ik acnelittekens had?

Hoe wil ik de behandeling verzorgen?

Sommige behandelingen kunnen littekens minder opvallend maken. Anderen kunnen de golvende huidtextuur elimineren. Vertel uw dermatoloog wat voor u belangrijk is.

Wat kan ik me veroorloven om aan de behandeling te besteden?

De medische verzekering dekt de kosten niet.

Hoeveel stilstand kan ik me veroorloven?

Sommige behandelingen vereisen stilstand.

Hoeveel tijd zal ik besteden aan de behandeling en de verzorging van mijn huid?

Uw antwoord zal helpen bepalen welke behandelingen het beste voor u zijn.

Hoe behandelen dermatologen acnelittekens?

Als u en uw dermatoloog van mening zijn dat de behandeling geschikt is voor u, zal uw dermatoloog een behandelplan opstellen dat is afgestemd op uw behoeften. Bij het opstellen van dit plan zal uw dermatoloog rekening houden met vele zaken, waaronder littekens en de plaats waar de littekens op uw lichaam verschijnen. Als u isotretinoïne heeft genomen voor de behandeling van acne, moet u dit aan uw dermatoloog vertellen voordat de behandeling voor acnelittekens begint.

Om de beste resultaten te verkrijgen, kan uw dermatoloog u meer dan één behandeling aanbevelen. Als u bijvoorbeeld een diep litteken in een bokwagen hebt (dat vaak op een grote porie lijkt), kan lasertherapie en een soort acnelittekenchirurgie genaamd “subcisie” nodig zijn om u de resultaten te geven die u wilt.

Uw dermatoloog vertrouwt op diepgaande medische kennis om te bepalen welke behandelingen het beste voor u zijn.       

 

Depressieve acnelittekens: Veel effectieve behandelingen

De beste resultaten komen vaak voort uit het gebruik van twee of meer behandelingen. De behandelingen die een dermatoloog kan gebruiken om depressieve acnelittekens te behandelen omvatten het volgende.

 

Acnelittekenchirurgie

Dit klinkt enger dan het is. Dermatologen voeren deze kleine operatie vaak uit om zeer merkbare acnelittekens te behandelen. Het doel is om een minder opvallend litteken te creëren. Het resterende litteken moet met de tijd vervagen. 

 

Om een acnelittekenoperatie uit te voeren, kan een dermatoloog het litteken optillen. Door een litteken dichter bij het huidoppervlak te brengen wordt het minder opvallend. Een andere vorm van acnelittekenchirurgie bestaat uit het afbreken van littekenweefsel. 

 

Een dermatoloog of dermatologische chirurg kan veilig een acnelittekenoperatie uitvoeren in een medisch kantoor. Patiënten blijven wakker maar verdoofd zodat ze geen pijn voelen. 

 

Het beste voor: Het behandelen van een paar depressieve littekens.

 

Resurfacing procedures

Wanneer een patiënt het ontstaan van wijdverspreide acnelittekens wil verminderen, kan een dermatoloog een resurfacing procedure aanbevelen. Resurfacing verwijdert huidlagen, waardoor het lichaam nieuwe huidcellen kan produceren.

 

Dermatologen gebruiken de volgende resurfacing procedures om depressieve acnelittekens te behandelen: 

  • Laser huid resurfacing
  • Chemische peeling
  • Dermabrasion 
  • Microdermabrasie (verschilt van kits gekocht voor thuisgebruik)

Resurfacing werkt goed voor de behandeling van acnelittekens die bijna vlak zijn (niet te diep). Zelfs dermabrasie, die de bovenste lagen van de huid en sommige van de middelste lagen verwijdert, kan niet effectief behandelen diepe acnelittekens.

Het beste voor: Depressieve acnelittekens die niet diep zijn. Nuttig voor de contouren van de littekenranden om de littekens minder opvallend te maken. Diepe littekens vereisen vaak huidchirurgie en resurfacing. 

Vullers

Dermatologen gebruiken vulstoffen om depressieve acnelittekens veilig en effectief op te vullen. Een dermatoloog kan acnelittekens vullen met collageen, het eigen vet van de patiënt of een andere stof. Veel vullers geven ons tijdelijke resultaten, die tussen 6 en 18 maanden duren. Sommige vullers zijn permanent.

Zowel tijdelijke als permanente vullers hebben unieke voor- en nadelen. Als dit een behandelingsoptie voor u is, vraag dan zeker uw dermatoloog naar de voor- en nadelen van de aanbevolen vuller.

Het beste voor: Behandeling van een paar depressieve littekens, maar geen ijspriemlittekens.

Huidverstrakking

Dit is een nieuwere behandeling en is over het algemeen beter betaalbaar. Deze behandeling is veilig voor alle huidskleuren.

Dermatologen gebruiken vaak een technologie die radiofrequentie wordt genoemd om de huid aan te spannen. Naarmate de huid strakker wordt, worden depressieve acnelittekens minder opvallend. 

Radiofrequentie vereist herhaalde afspraken. De meeste patiënten komen één keer per maand gedurende vier maanden terug. Na een radiofrequentiebehandeling zeggen veel patiënten dat ze gedurende ongeveer een uur een branderig gevoel hebben en dat hun huid gedurende twee tot drie dagen een rozeachtige kleur heeft. 

Begin nu met het verminderen van littekens en ga naar cottonspa.nl voor meer informatie.

https://www.cottonspa.nl/collections/littekens-verminderen