Tramwerkplaats Educatie
Image default
Kinderen

Een speelkleed als educatie voor jouw kind

Een speelkleed is een geweldige manier om spelenderwijs leren aan te moedigen. Het kan worden gebruikt om verschillende vaardigheden aan te leren, van motorische vaardigheden tot verkeersregels. Zo kun jij een speelkleed als educatie inzetten.

Hoe een speelkleed de motoriek van jouw kind kan verbeteren

Met een speelkleed kan jouw kind zijn motorische vaardigheden eenvoudig verbeteren. Jouw kind kan op het speelkleed leren kruipen, staan en lopen. De speelmat geeft jouw kind ook de kans om te oefenen met het grijpen en vastpakken van voorwerpen.

Verkeersregels uitleggen

Een speelmat kan ook worden gebruikt om jouw kind verkeersregels bij te brengen. Je kunt het kind leren stoppen bij stoptekens, voorrang verlenen bij verkeersborden en rechtdoor rijden als het licht op groen staat.

Jouw kind creatief laten spelen

Een speelmat kan ook worden gebruikt om de creativiteit van jouw kind te stimuleren. Jouw kind kan de mat gebruiken om verhalen te verzinnen. Zoals spannende achtervolgingen met gillende sirenes houden of spelen met een gezin dat als toerist door de afgebeelde stad rijdt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Topografie leren kennen

Beeldt het speelkleed een echte stad, een provincie of zelfs wereldkaart af? Dan kun je dit gebruiken om jouw kind wat topografie aan te leren. Zoals dat Nederland in Europa ligt. En het op de Noordpool echt heel koud is, daarom ligt er altijd sneeuw.

Nieuwe woorden leren

Of er nu gebouwen, een kasteel of een dierentuin op het speelkleed staat, je kunt jouw kind altijd nieuwe woorden leren. Zoals kleuren. Maar ook de woorden van het speelgoed dat je gebruikt. Zoals “auto” en “ambulance” op een speelkleed met wegen, “toren” of “poort” op een speelkleed met kasteel en “paard” voor de prins op het witte paard die onderweg is naar het kasteel. Zo steekt jouw kind een heleboel op tijdens het spelen.

Zelf verhalen vertellen

Beeldt het speelkleed juist een kasteel of voetbalveld af? Dan gebruik je die lay-out om jouw kind verhalen te vertellen. Zoals over een prinses die opgroeide in een kasteel. Of over jouw leukste voetbalwedstrijd als F-je. Het leukste zijn verhalen waarin jouw kind zich herkent. Zoals een sprookje dat jij of je partner vorige week voorgelezen heeft. Of een verhaal over toen jij kind was.

Nog meer lichaamsbeweging

Kleine kinderen kruipen over het hele kleed heen. Daardoor wordt hun grove motoriek verbeterd. En ook de fijne motoriek als ze bijvoorbeeld een autootje of poppetje besturen.

 

Maar het plezier hoeft niet op te houden als je kind groter wordt. Want ook grotere kinderen krijgen nog meer lichaamsbeweging op een speelkleed. Maak er bijvoorbeeld eens een potje hinkelen van. Waarbij jouw kind alleen op de groene of rode gebouwtjes mag komen. Of op elke toren van het afgebeelde kasteel. Je kunt er natuurlijk ook een hindernisbaan van maken.