Tramwerkplaats Educatie
Image default
Financieel

Pensioenadvies

De huidige inkomsten en lasten in kaart brengen is niet voor iedereen makkelijk. Gelukkig zijn er websites en software die u kunnen helpen de lasten en inkomsten op elkaar af te stemmen. Dat is het heden. Echter als we naar de toekomst kijken wordt het er niet gemakkelijker op. De toekomst laat zich niet voorspellen. Toch kunt u uw financiële situatie en wensen wel op elkaar afstemmen rekening houdende met de onvoorspelbaarheid van de toekomst. De gevolgen van deze onvoorspelbaarheden kunnen enigszins voorzichtig worden ingeschat. Houd gewoon rekening met tegenvallers, meevallers enzovoort en ze overvallen u minder. Hoe? Dat bespreek ik in deze blog.

Begin met een pensioenplan

Of u nu ondernemer of werknemer bent; het opvangen van de onvoorspelbaarheden die de toekomst brengt zijn beter op te vangen als u er bij voorbaat al rekening mee houdt. Niets is immers zeker, dat is zeker. U weet niet wat er gebeurt en rekening houden met tegenvallers is een verstandige keuze

Voorbeeld

Stel, u heeft het pensioenoverzicht bestudeerd en u ziet dat u ondanks het AOW-inkomen en te bereiken pensioen toch € 500 per maand te kort komt. Als ik er nou vanuit ga dat u gedurende 15 jaar het tekort wil opvangen betekent dat dat u 15 jaar maal 12 maanden maal € 500 bij elkaar moet sparen. Dat is € 90.000. U bent inmiddels 35 jaar jong waardoor u nog zeker 30 jaar kunt sparen. € 90.000 gedeeld door 30 jaar is een investering van € 3.000 per jaar.

Laat u niet rijk rekenen

Nou zijn er websites en adviseurs die aangeven dat die € 90.000 ook goedkoper bij elkaar kan worden gespaard of belegd omdat er natuurlijk rendement op het geld wordt gemaakt. Dat kan, maar hoeft niet. Als u er vanuit gaat dat het beleggingsrendement minimaal de jaarlijkse inflatie opvangt kan het alleen maar meevallen. Al het extra rendement is mooi meegenomen. Een eventueel overschot kan ervoor zorgen dat u eerder met pensioen kan of dat u een hoger pensioen ontvangt. Door u niet rijk te rekenen zorgt u ervoor dat u wat te kiezen heeft en vermindert u de kans op een karige oude dag.

Ik hoor u zeggen: ‘Maar wat nu als ik die leeftijd helemaal niet haal, dan heb ik altijd voor niets gespaard. Dat is wel erg kort door de bocht. De kans op overlijden is gelukkig klein en als u overlijdt kunt u ervoor zorgen dat uw partner financieel verzorgd achterblijft. Er zijn zoveel mogelijkheden. Dat maakt pensioen complex. Zeker als u de kleine lettertjes in uw voordeel wilt laten werken. Dat is niet makkelijk te realiseren. Er zijn echter onafhankelijk pensioenadviseurs die juist buiten de gebaande paden voor u blijven denken. Dat maakt het allemaal voor u een stuk gemakkelijker en belangrijker; het levert u meer pensioen op.