Slijpen op Belgische Coticule natuurtstenen

Het is jammer dat er tegenwoordig weinig mensen zich meer bezig houden met echte ambacht. Hierdoor gaat veel kennis verloren en zie je helaas op weinig plekken meer terug hoe je dit moet leren. Mijn vader werkte vroeger altijd in een stenenfabriek, hij controlleerde of de stenen in goede staat de fabriek uitgingen, wat mij op mijn fascinatie voor slijpstenen heeft gebracht.

Belgische Coticule

 

De beste soort wetstenen komt voort uit de Ardenne van België, dit zijn de Belgisch blauwe stenen van Ardennes Coticule. Tegenwoordig schijnt bijna niemand deze soort wetsteen meer te kennen. De meeste wetstenen die je tegenwoordig zult vinden zullen syntetisch zijn. Dit zijn samengedrukt stukken zand die gebonden worden met lijm. De kwaliteit van deze stenen is een stuk minder, met andere woorden, je zal snel een nieuwe steen moeten aanschaffen. Een echte Belgische wetsteen zal zeker 50 jaar meegaan. In het museum van de Coticule wetstenen zijn deze stenen nog steeds te vinden en je kan hier zelfs een steen kopen.

De Belgische natuurstenen worden met behulp van zwart kruit uit de rotsen geblazen. Hierna worden de Belgische brokken met een diamantzaag in stukken gezaagd. Het slijpen op deze stenen zal een stuk minder afval opleveren dan dat je gewend kan zijn met syntetische stenen. Gelukkig zijn er enkele sites, zoals deze oude Engelse site, en deze nieuwe Nederlandse site, die uitleggen hoe het slijpen werkt. De informatie op deze sites is zo goed, dat er weinig meer aan hoeft worden toegevoegd. Het laat enkele wetenswaardigheidjes en kneepjes over het slijpen zien.

Hopelijk heeft dit stuk jullie een klein beetje meer kennis over het slijpen toegebracht. Het is een verloren ambacht die een stuk meer aandacht verdient dan dat het nu krijgt. Voor veel houtbewerkers is het een must om snel te leren slijpen. Scherp gereedschap is namelijk erg belangrijk om gemakkelijk te kunnen snijden.

 

 

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Coticule